Het is bewerkelijk, maar het resultaat van deze taart is onversmadelijk! Je bent gewaarschuwd...

Benodigheden

Voor de cheesecake
 • 400gr ricotta, op kamer temperatuur
 • 200gr roomkaas, op kamertemperatuur
 • 120gr fijne kristal suiker
 • 1 vanille stokje
 • 4 eieren, licht geklopt
 • 60ml sour cream
 • Poedersuiker om te bestrooien

Voor de bodem
 • 160gr droge biscuits
 • 40gr ongezouten boter, gesmolten

Voor de noten topping
 • 150gr macademia noten
 • 90gr fijne kristal suiker

Voor de caramel saus
 • 65gr ongezouten boter
 • 160gr fijne kristal suiker
 • 100ml slagroom
Deze kerst heb ik gesmuld van een overheerlijke cheesecake die ik helemaal zelf heb gebakken! Ik kreeg het recept van een goede vriendin van mij, met de terechte waarschuwing dat het heeeeel bewerkelijk was, maar onweerstaanbaar als ie eenmaal klaar was! En het klopt. De taart was overheerlijk, maar geduld moet je zeker hebben. Om deze bijzondere cheesecake met noten te maken heb je het volgende nodig:


Methode
Verwarm de oven voor op 140 graden. Een taartvorm van ongeveer 20cm licht invetten met boter.

Voor de bodem doe je de biscuits in een keukenmachine en maal je ze fijn. Voeg er de gesmolten boter aan toe zodat het geheel een dikke massa wordt. Leg dit op de bodem van de vorm en druk het plat met een lepel of een ander voorwerp dat makkelijk is.

Voor de taart voeg je de suiker en roomkaas samen in een schaal. Haal de vanille uit het vanillestokje en voeg die toe aan de schaal. Mix het geheel tot een egale massa. Verdeel dit mengsel nu over de bodem van de taart en doe het in de oven voor ongeveer 60 minuten. Het is goed zodra je een satéstokje of dun mes in het midden van de taart steekt en er maar een beetje van het mengsel achterblijft aan het voorwerp. Laat nu de taartvorm afkoelen tot kamer temperatuur.

Nadat de taart op kamer termperatuur is gekomen verplaats je deze naar de ijskast en laat je 'm enkele uren goed koud worden.

Ondertussen kan je beginnen aan de noten topping. Verdeel de noten over een bakplaat en rooster ze 15 minuten in de oven op ongeveer 140 graden, of totdat ze goudbruin zijn. Haal ze uit de oven en laat ze rusten. Nu doe je bakpapier op een bakplaat en doe je de suiker in een pannetje. Laat de suiker langzaam warm worden. Het wordt nu goudbruin, maar pas erop...niet roeren of aankomen! Zodra het goudbruin is voeg je de noten er aan toe en roer je het voorzichtig om met een houten lepel. Zodra de noten bedekt zijn met de caramel, giet je het geheel op het bakpapier en laat je het rusten.

Nadat het is afgekoeld breek je ze grof in stukken en hak je het nog wat verder fijn met een mes. Natuurlijk niet té fijn, want het is lekker om brokken te houden.

Nou, nu kom je toe aan de saus. Doe de boter en suiker in een steelpannetje en roer het geheel op een medium temperatuur tot een gladde, donkere caramel. Als het geheel nog eruit ziet alsof de boter en suiker zich van elkaar hebben gescheiden geeft het niet...gewoon door roeren. Zodra het de juiste kleur heeft voeg je de room er aan toe in een constante beweging. Het tempo van roeren flink opvoeren terwijl je dit doet. Nu van het vuur afhalen en laten afkoelen.

De taart is nu bijna klaar! De afgekoelde basis bestrooien met poedersuiker. Vervolgens de saus vanaf het midden over de taart laten lopen en nu doe je lekker veel van de noten over het geheel. Deze taart kan je 3 dagen lang goed houden in de ijskast.

En ik kan je zeggen...al het werk is niet voor niets, want het geheel is overheeeeeeerlijk!

Sponsor boodschap

wsdl error: Getting https://www.google.com/api/adsense/v3/AdSenseForContentService?wsdl - HTTP ERROR: Unsupported HTTP response status 404 Not Found (soapclient->response has contents of the response)